Vyzkoušeli byste drink ze zamořené oblasti? Podle jejich tvůrců nejen že neoslepnete, ale možná vám její příběh dokonce otevře oči.

Málokoho minulo dubnové 33. výročí jaderné katastrofy v Černobylu. Úspěšný seriál, další lži ruské vlády, roztržený pytel s turisty a honba za instalajky, Černobyl je zkrátka trendy, ať se nám to líbí, nebo ne.

Asi není třeba připomínat, co se roku 1986 stalo, spokojme se s konstatováním, že v oblasti výbuchu byla v okruhu 30 km zřízena evakuační zóna, ze které byly vysídleny tisíce lidí a to, co bývalo kdysi funkčním městem, se stalo městem duchů. A nyní i místem podnikání výrobců řemeslné vodky, která vzniká na místě katastrofy.

Alkohol s názvem Atomik Vodka se vyrábí z místní vody a obilí vypěstovaného v zóně, která byla evakuována kvůli své radiační úrovni. Tato vodka se vlastně stala prvním produktem, jehož suroviny oficiálně pochází z opuštěné oblasti.

Vodka je produktem společnosti Chernobyl Spirit Company, která je součástí dlouhodobého projektu vedeného profesorem Jimem Smithem z britské Univerzity v Portsmouthu. Jeho projekt se od 90. let zaměřuje na přenos radioaktivity na plodiny pěstované v evakuované zóně Černobylu.

Nejde tedy o byznysplán několika podnikavců založeném na smyšlených reklamních tvrzeních. Svědčí o tom i fakt, že podnik zatím vyprodukoval jednu láhev, která je podle všech tvůrců zcela bezpečná k držení i k pití.

Profesor Jim Smith bere do rukou, jak sám říká, tu “nejdůležitější láhev vodky na světě.”

“Je to jediná existující láhev,” říká Jim Smith když ji bere do rukou. “Celý se chvěju, když ji pozvedám.” Odborníci z southamptonské univerzity tvrdí, že konečný produkt je naprosto bezpečný. “Všechno bylo pod hranicí detekce,” ujišťuje Smith. “Tahle vodka není radioaktivnější, než kterákoliv jiná vodka na světě,” dodává. “Jakýkoli chemik vám řekne, když něco destilujete, nečistoty zůstávají v odpadním produktu. Vzali jsme tedy žito, které bylo mírně kontaminované a vodu z černobylského hydrogeologického kolektoru (10 km jižně od reaktoru) a destilovali jsme.”

Tradiční ruční setba v uzavřené oblasti pro výrobu experimentálního destilátu, září 2017

Smith a jeho kolegové ale nehodlají zůstat u jedné lahve, plánují rozjet výrobu, do ní zapojit místní obyvatele a zisky z Atomik Vodky tak věnovat těm, jejichž živobytí bylo následky výbuchu zničeno.

Zakázaná zóna skutečně vykazuje slibné známky zotavení, jak potvrdil další ze zakládajících členů Chernobyl Spirit Company, Dr. Gennadij Laptev z ukrajinského hydrometeorologického ústavu v Kyjevě. Divoká zvěř už nejen že přežívá, ale dokonce prospívá. V černobylském Červeném lese lze spatřit vlky, jeleny, nebo různé ptáky.

Na rozdíl od ostatních návštěvníků, pro které je Černobyl legitimní turistickou atrakcí a rádoby influenceři z řad mileniálů u opuštěných budov jenom zastaví, aby si udělali selfie, se Chernobyl Spirit Company jednoduše snaží něco udělat pro místní obyvatele. “Problém pro většinu lidí, kteří tam žijí, je, že nemají kvalitní stravu, dobré zdravotnické služby, práci a neproudí sem investice.” Nedostatek peněz ve skutečnosti představuje pro místní obyvatele ve vyloučené zóně větší nebezpečí, než radiace. “Existují tady radiační hotspoty, ale většinou je kontaminace nižší, než byste naměřili v jiných částech světa s relativně vysokou přírodní radiací,” řekl Smith.

Podle Jima Smithe věnuje společnost nejméně 75 procent svého zisku z prodeje podpoře komunit v postižených oblastech a ochraně místní přírody. “Po 30 letech si myslím, že nejdůležitější věcí v této oblasti je vlastně ekonomický rozvoj, nikoli radioaktivita,” tvrdí Smith. S tím souhlasí i státní agentura pro správu uzavřené zóny a iniciativu nově vzniklé firmy velmi vítá. Není divu, projekt funguje způsobem, kterému místní rozumí.

Ale dost už o ekonomice, jak vlastně samotná vodka chutná? I to je ve stylu místních tradic. Nejedná se totiž o žádnou mnohokrát filtrovanou vodku, na jaké si v zemích kolem Ruska potrpí, ale jde v podstatě o poctivou samohonku. “Nazval bych to vysoce kvalitní pálenkou,” řekl Oleg Nasvit, první náměstek zmíněné státní agentury, jenž patřil mezi první odvážlivce, kteří mohli kořalku okusit. “Není to typická vysoce čištěná vodka, ale připomíná chuť obilné pálenky připravené podle našich, tradičních ukrajinských destilačních metod. Chutná mi.”

Pokud také patříte mezi odvážnější a navíc chcete pomoci ukrajinské ekonomice, můžete. Hrstka šťastných už nyní může vyzkoušet první Atomik Vodka martini v baru Swift v londýnském Soho.

 

Images by The Chernobyl Spirit Company and UNIVERSITY OF PORTSMOUTH