Jak zjistit, zda jste si koupili čerstvou mořskou rybu?
Alespoň dvakrát týdně by naše tělo mělo přijmout proteiny z mořských ryb a plodů. Ovšem jak zjistit, jestli jsme si koupili čerstvou surovinu? Ryby jsou pro nás zdravé v každém případě. Bohužel jejich nakupování, se kolikrát rovná riskování svého zdraví. Hodně mořských ryb a plodů, které můžeme vidět na pultech obchodů, nejsou zcela čerstvé, spíš jsou docela zkažené. Při dodržení těchto pěti kroků, si domů přinesete nejčerstvější, nejchutnější a nejzdravější filet.
1.- Kupujte evropské ryby
To odkud ryba pochází, na ní musí být uvedeno. Držte se mořských živočichů, které pocházejí primárně z Evropy. K Vám domů to taková ryba má totiž nejkratší a zároveň nejrychlejší cestu. Reporty také ukázaly vykořisťování pracovníků a nehygienické zpracovávání v asijském rybolovu. Na štítku u ryb také hledejte „zpracováno v Evropě“. Některé firmy totiž dělají to, že své úlovky chytí v Evropě, ale na zpracování je pošlou do Číny. Což je cesta navíc, která může klidně trvat i dva týdny. O to delší dobu bude trvat, než se ryba dostane k Vám na talíř.
2.- Dejte si pozor na podvody
Průzkum v roce 2016 zjistil, že na celém světě bylo téměř 19 procent všech mořských plodů špatně označeno a vydávaly se za lepší, než ve skutečnosti byly. To znamená, že můžete zbytečně platit vysoké ceny za rádoby kvalitní suroviny, které jsou na tom ve skutečnosti úplně jinak. Nejjednodušší je zajít do své oblíbené rybárny a zeptat se prodavače odkud konkrétní ryba pochází a kde byla ulovena. Pokud na to nedokáže odpovědět, tak je jasné, že ani neví, co prodává.
3.- Kupujte pomocí svých smyslů
Podívejte se na ryby. Mají maso nebo kůži suchou, mdlou nebo dehydratovanou? Jsou oči kalné nebo zatažené? To vše jsou známky toho, že ryba je za sklem už dlouhou dobu. Můžete požádat i o přičuchnutí k rybě. Mořské ryby a plody mají za čerstva slaný zápach, stejně jako oceán. Což je naprosto v pořádku. Horší je, když ucítíte štiplavý zápach. To naznačuje přítomnost bakteriálního rozkladu.
4.- Kupujte z volného chovu
„Odchyceno ve volné přírodě“ – to je text, který naznačuje, že ryba by měla pocházet z ideálních podmínek a má nutriční zlatý standard. To je nejčastěji vyžadováno u lososů. Bývá dost časté, že losos z uzavřeného chovu chutná přece jen o něco hůř, než ten, který byl chycen ve volné vodě. Bylo ovšem také prokázáno, že mořské plody, zejména mušle a škeble, které jsou chovány na farmách, mají obrovský přínos v oblasti výživy. A navíc jsou lehce udržitelné.
5.- Udržujte vše vychlazené
Mořské ryby a plody, které si koupíte, udržujte i po cestě domů správně vychlazené. Ideálně se na to hodí termo-taška, do které dáte sáčky s ledem. Doma ihned uložte rybu do lednice a to i s tím ledem. Platí totiž, že za každých 10 stupňů Celsia „nad“, klesne životnost ryby na polovinu. Ideálně se ryby a mořské plody snažte sníst ve stejný den, jako jste je koupili.