Jak správně naostřit kuchyňské nože

prosinec

14

2016

Jak správně naostřit kuchyňské nože

| 2016-12-14T15:58:58+00:0014. prosinec 2016 | #lifestyle#tipy |

Jak správně naostřit kuchyňské nože

Nože, které používáte, už nejsou tak ostré jako dřív? Proč tomu tak je? Pravděpodobně proto, že je neostříte pravidelně po pár týdnech. Existuje velmi jednoduchý způsob, jak vyzkoušet, zda máte ostré nože. Vezměte si obyčejný papír a jeden z Vašich nožů. Uchopte papír a zkuste ho rozříznout od shora až dolů. Povedl se Vám čistý řez? Pravděpodobně ne. Ovšem ostré nože jsou mnohem bezpečnější a lépe se s nimi pracuje, než s těmi tupými. Neriskujte proto, že se při práci s tupým nožem pořežete a raději se naučte jak správně a pravidelně ostřit všechny Vaše nože. Tupý nůž má ve svém ostří záseky a zářezy, které nejsou pouhým okem vidět. To způsobuje, že řezaný materiál se spíše trhá, než čistě řeže. Naopak velmi ostrý nůž projede skoro každým materiálem jako měkkým máslem. Jak dokonale nabrousit nůž, je celkem snadný úkol. První krok je, že se musíte pořád zdokonalovat. Takže najděte v šuplíku starou ocílku, kterou jste nejspíš nikdy nepoužívali a začněte. V jedné ruce držíte nůž a ve druhé ruce ocílku. Ke správné technice Vám napomůže toto video: Technicky vzato, tento způsob není opravdovým broušením, ale spíše hlazením. Znamená to, že se vyrovnávají okraje čepele a vytváří se hladší a čistší povrch. Díky tomu bude nůž ostřejší a prořízne mnohem lépe všechny potraviny. Tento způsob je snadný. A jediné co musíte, je trénovat správnou techniku, kterou dotáhnete k dokonalosti. Pokud chcete skutečně brousit nuž, tak musíte odstraňovat kousky jeho povrchu a přetvářet čepel pomocí brousku. Celá technika spočívá v tom, že nůž přiložíte k brousku pod úhlem 20 stupňů a budete silným tlakem klouzat po celé délce. Každým zdvihem měníte strany, abyste docílili toho, že ostří bude stále uprostřed nože. Většina brousků má dvě strany. Hrubou a jemnou. Vždy začněte na té hrubé a poté nůž doladíte na té jemné straně. Až si osvojíte tuto techniku, tak si budete připadat určitě jako profesionál. Brousek je obvykle levnější, než kterýkoliv nový nůž. A můžete ho používat téměř na všechny Vaše stávající nože. Proto je určitě dobrou volbou si ho pořídit. Jediné co musíte, je stále trénovat. A dávat si pozor na dodržení správného úhlu broušení. Samozřejmě, čím je úhel menší, tak tím je nůž ostřejší. A pokud si nebude jisti svými praktickými dovednostmi, tak si můžete koupit nějaký elektrický brousící nástroj, který to udělá za Vás. Ale nikdy si nebude připadat jako opravdový mistr nožař.

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2024 Write.cz, s.r.o.