Proč jíst kořeněná jídla?
Existuje mylná domněnka, že pálivá a kořeněná jídla jsou škodlivá. Budete se divit, ale není tomu tak. Naopak. Naučte se přidávat si chilli do jídla a sami poznáte výsledky. Navíc Vaše jídlo dostane nový rozměr chuti. A další výhodou je prodloužení života. Delší život Vám nezaručí ani velké množství přátel na Facebooku, ani neustále hubnutí a držení diet, ale konzumace pikantních chilli papriček Vám může být ku pomoci. Podle nové studie uveřejněné v časopise PLOS One jíst chilli papričky je velmi prospěšné. Po dobu 23 let sledovali vědci více než 16 000 dospělých Američanů a zaznamenali počet úmrtí těsně pod 5 000. Při kontrolách zdravotních problémů zjistili, že účastníci, kteří jedli pálivé papričky, měli o 13 procent menší pravděpodobnost, že zemřou, než ti, kteří je nejedli. Chilli papričky obsahují kapsaicin, který má antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. A právě ty jsou prevencí proti různým nemocem. Kapsaicin se používá do některých mastí proti bolesti kloubů nebo svalů. The New York Times nedávno uvedl studii z Číny, která měla velmi podobné výsledky. Kromě odvrácení smrti, byla prokázána účinnost na svalové křeče sportovců. A to už jsou dost závažné důvody pro obohacení Vašeho jídelníčku, nemyslíte?