Pijte jedno pivo denně a podle vědců budete mít lepší střevní mikroflóru

červen

23

2022

Pijte jedno pivo denně a podle vědců budete mít lepší střevní mikroflóru

| 2022-06-23T09:06:11+00:0023. červen 2022 | #pivo#foodie#health |

Portugalská studie zjistila, že muži, kteří pijí pivo denně, mají rozmanitější střevní bakterie. Nevěříte? Podle minoritní studie může pití piva denně zlepšit rozmanitost střevních bakterií mužů a nemusí se z nich ani stát alkoholici, protože to platí i v případě, kdy si dáte nealkoholické pivo.

Aby zjistili jaký vliv má alko a nealko pivo na rozmanitost střevních bakterií, požádali vědci z Nova University Lisabon v Portugalsku 19 zdravých dospělých mužů, aby každý den po dobu čtyř týdnů pili k večeři malé pivo. Přesně se jednalo o 11 oz, tedy 325 ml alkoholického nebo nealkoholického ležáku. Alkoholická piva obsahovala 5,2 % objemu alkoholu, což je obecně považováno za silnější.

Mužům ve studii bylo v průměru 35 let. Před zahájením studie pili tito chlapi v průměru zhruba stejné množství alkoholu a byli považováni jen za mírné pijáky. Proč nebyly v testovací skupině také ženy není známo.

Autoři studie vybrali alkoholická a nealkoholická piva, která si byla co nejvíce podobná a muži nevěděli, jaký druh piva pijí a bylo jim řečeno, aby během studie neměnili své stravovací ani pohybové návyky. 

Na výsledky se šlo vědecky, byly odebrány vzorky krve a stolice a byla analyzována jejich střevní mikroflóra před a po experimentu. A muži měli po čtyřech týdnech pití piva k večeři rozmanitější střevní bakterie než dřív! Ve střevech, které se dnes považují za pilíř imunity, měli chlapi nejen pestřejší soubor užitečných mikrobů, ale také se jim nezměnila hmotnost ani BMI a v krvi se neobjevily žádné nové známky srdečních nebo metabolických potíží.

Muži měli také vyšší hladinu fekální alkalické fosfatázy, což nemusíte vědět co je, ale podle autorů studie je ukazatelem lepšího stavu střev. Vědci sami uvedli, že k potvrzení jejich závěrů je zapotřebí další výzkum zahrnující větší počet účastníků, a nutno dodat, že studie také nehodnotila některé další aspekty. Ale tato studie není první, která spojuje konzumaci piva se zvýšenou rozmanitostí střevních bakterií, nicméně předchozí výzkumy zjistily pouze přínos nealkoholického piva. Což dává smysl, pojďme si říct upřímně, že co na jedné straně tělu pivo dá, mu alkohol sebere. Alkohol má jak známo desinfekční účinky a mikroby zabíjí, proto je na snadě brát výsledky testu s obezřetností.

A jak to funguje? Předpokládá se, že polyfenoly obsažené v pivu a mikroorganismy, které vznikají při procesu kvašení, jsou pro střeva prospěšné. Nedostatečný počet a rozmanitost střevních bakterií souvisí s mnoha onemocněními. Snížená rozmanitost střevních bakterií byla pozorována třeba u lidí se srdečními chorobami a cukrovkou.

Ale pokud nemáte rádi pivo, nebo ho nepijete každý den, nezoufejte. Podobné, nebo silnější účinky mají například kimči, kysané zelí, kefír, jogurty, miso pasta, kombucha a nakládaná zelenina. Každopádně jedno malé k večeři nemusí být špatné :)

 

Source:  Insider Inc., Journal of Agricultural and Food Chemistry
Images by Mark Broadhead Bohdan Stocek Growth + Co., Elevate and little plant from Unsplash

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2024 Write.cz, s.r.o.