New York zakáže pochoutku Foie Gras, z lístků musí zmizet za dva roky

říjen

30

2019

New York zakáže pochoutku Foie Gras, z lístků musí zmizet za dva roky

| 2019-10-30T21:58:30+00:0030. říjen 2019 | #foodie |

Jedna z největších gurmetských pochoutek Foie Gras bude v New Yorku zakázána. Městská rada má v úmyslu zabránit prodeji většiny foie gras, jež jsou stěžejní součástí jídelníčků mnoha skvělých restaurací v New York City. Zákaz má začít platit rokem 2022.

Foie Gras, tedy ztučnělá a velejemná husí nebo kachní játra, už v jedné z největších gastro metropolí za dva roky neochutnáte. Městská rada právě schvaluje právní předpisy zakazující prodej foie gras ve městě, jež je pro tuto pochoutku jedním z největších odbytišť v zemi. New York City se tak připojí k Kalifornii a zakáže prodej foie gras v pokuse zabránit týrání zvířat.

Foagráčka měla vždy příchuť něčeho lehce hříšného a nebylo to jen obsahem tuku. Vodní ptáci chovaní pro tuto pochoutku se opravdu nechovají aby si užili šťastný a dlouhý život. Krmí se hadičkou zavedenou rovnou do žaludku nebo volete a jsou vydatně překrmováni. Ptáci pak během krmné fáze pochopitelně nemají k dispozici výběhy s možností joggingu, přeci jen je cílem je vykrmit, takže se za život moc neprojdou. Ale to ani není cílem, podobně jako u slepičích nosnic v klecích nebo jakýchkoli zvířat pěstovaných na dostupné maso, se tady prostě nedají spojit protichůdné cíle. Pokud chceme mít poměrně levné maso dostupné všem, nelze chovat kravičky a prasátka na horských lukách a masírovat jim hřbety. A podobné je to s foie gras, lahůdku s ptačím životem v komfortu prostě sloučit nelze.

A pro New York je to jakoby Čechům zakázali knedlíky. "New York je světovou mekkou gastronomie, jak může být bez foie gras?" Komentuje krok města Marco Moreira, šéfkuchař a majitel Tocqueville, uznávané francouzské restaurace poblíž Union Square, která nabízí foie gras z farmy v Hudson Valley. "Co bude dál? Už žádné telecí maso? Už žádné houby?"

Ochranáři namítají, že krmný proces, kde je silou zaváděna krmná směs na bázi kukuřice po dobu až 20 dní, je příliš krutý. Naproti tomu farmáři produkující foie gras tvrdí, že nucené krmení není kruté a že přirovnání k mučení je přehnané. Říká se, že proti foie gras panuje mezi aktivisty zaujatost, protože se jedná o luxusní produkt, často řazený ke kaviáru a lanýžům. NYC se tak zařadí k zemím jako Kalifornie, Indie, Izrael nebo Británie a porušení zákazu bude pokutovat 2000 dolarů.

V současné době má játra v nabídce asi 1000 restaurací v New Yorku, ty se musí ze ziskem z této delikatesy bez náhrady rozloučit. Větší dopad bude mít zákaz ale na farmách, které foie gras produkují. Jen dvě z největších, Hudson Valley Foie Gras a La Belle Farm v Sullivan County, zaměstnávají asi 400 lidí a odbyt v New Yorku tvoří asi 30 procent jejich obratu. Jen farma v Hudson Valley porazí asi 800 kachen denně a loni prodali foie gras v hodnotě 15 milionů dolarů. A nebavíme se jen o játrech, zisk tvořily i další části kachen, zužitkovali se dokonce zbytky do psích konzerv a pochopitelně i peří. Teď se se ziskem z prodeje všech produktů z kachen kvůli zákazu jater můžou farmáři rozloučit.

Na farmě v Hudson Valley nemůže být o krutosti řeč. Ptáci mají mimo krmnou fázi volný pohyb a i během krmení nejsou v klecích, ale pouze v menších skupinových ohrádkách a sonda se jim zavádí jen během samotného krmení.

Ale radní kteří zákaz prosadili tvrdí, že si farmy poradí. Argumentují tím, že v New Yorku už řadu let platí zákaz chovu exotických zvířat, ale lidé stále chodí do cirkusu.

Restauratéři jako pan Moreira to ale vidí jinak. "Poškodí nás to," tvrdí Moreira. "Je to jako sebrat nám písmena z abecedy. Vymažou něco z našeho kulinářského slovníku, který je nedílnou součástí restaurace."

 

Images by Bebeto Matthews, Hudson Valley Foie Gras, LLC., and by takedahrs from Pixabay

 

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2019 Write.cz, s.r.o.