Kuřecí maso čerstvé vs. mražené. Je v tom rozdíl?

září

4

2022

Kuřecí maso čerstvé vs. mražené. Je v tom rozdíl?

| 2022-09-04T11:06:20+00:00 4. září 2022 | #foodie |

Kuřecí maso má jak známo celou řadu nutričních výhod - má vysoký obsah bílkovin, nižší obsah tuku než jiné živočišné zdroje makroživin, vysoký obsah vitamínů a minerálů, jako je B12 a zinek, a je to docela univerzální protein, která se dá jíst i studený v sendviči, nebo restovat a smažit. Ale většina z nás ho kupuje v akci a pak zamrazí, nebo kupujeme rovnou mražené kuře. Ale neztratí zamražením své nutriční benefity?

Možná jste slyšeli, že některé mražené ovoce nebo konzervovaná zelenina mohou mít skutečně o něco vyšší obsah vitaminů a minerálních látek, než leckterá čerstvá. A může to být pravda. Je to způsobeno tím, že pokud je to sezónní plodina, tak se sklízí v době nejvyšší zralosti a ihned se zamrazí nebo zpracuje. Ale co živočišné bílkoviny? Pokud u kuřete neexistuje žádný stupeň zralosti, ovlivní zmrazení masa jeho nutriční hodnoty některým směrem, pokud vůbec?

 

Odpověď závisí na tom, kdy a kde se kuře zmrazí. Záleží na tom, zda je zmrazeno přímo na místě a průmyslovým postupem, nebo zda si hodíte balení do mrazáku sami.

Za nejlepší variantu lze označit zmrazení ve výrobě. Při profesionálním balení si kuřecí maso obvykle zachovává všechny živiny, protože je zmrazeno rychle a při velmi nízké teplotě. Váš domácí mrazák nemá takovou sílu, aby ho zchladil tak rychle jako profesionální proces. Když tedy kuře doma přemístíte z lednice do mrazáku, při pomalejším procesu zmrazování se ztratí část šťávy (a tím i živin) a vytvoří se ledové krystalky. To má vliv na výživové hodnoty a strukturu masa (krystalky poruší buňky a vlákna a maso je změklé a potrhané). Při průmyslovém zmrazování k tomu nedochází, takže nutriční profil zůstává velmi podobný profilu čerstvého kuřete.

 

Sečteno a podtrženo? Pokud si děláte zásoby, abyste měli po ruce kuřecí maso, o kterém víte, že ho nespotřebujete okamžitě, kupujte ho již zmrazené od profesionálů. A pokud máte balení čerstvého, které se brzy zkazí, nebojte se ho strčit do mrazáku sami, protože i tak je úbytek živin poměrně malý.

 

Images by Eiliv-Sonas Aceron,  Philippe Zuber , Arion Reyvonputra, JK Sloan and Claudio Schwarz from Unsplash
Source: Five Star Home Foods, NCSU

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2024 Write.cz, s.r.o.