Jaký způsob přípravy zeleniny je nejzdravější?

duben

18

2017

Jaký způsob přípravy zeleniny je nejzdravější?

| 2017-04-18T20:37:13+00:0018. duben 2017 | #zajímavosti#tipy |

Jaký způsob přípravy zeleniny je nejzdravější?

Ohledně zeleniny jste jistě i Vy slyšeli mnoho názoru na to jakým způsobem ji jíst. Vařit či nevařit, to je oč tu běží. Opravdu je nejzdravější způsob požívání zeleniny syrová varianta? O zelenině se dá s určitostí říct, že je neuvěřitelně zdravá a plná důležitých živin. Je také zdrojem mnoha vitaminů. Stejně jako o většiny potravin, i zeleninu můžete připravit na sto a jeden způsob. Můžete ji jíst syrovou, dušenou, vařenou, pečenou nebo i smaženou. Často se ozývá názor, že vařením ztrácí zelenina důležité výživové hodnoty. Je tomu skutečně tak? Jaký je nejlepší způsob, jak zeleninu připravit? Ve zkratce se dá říci, že velmi záleží, o jaké zelenině se bavíme a jaký je způsob vaření. V první řadě je třeba si uvědomit, že už když zeleninu připravíme o slupku, ztrácí část nutričních hodnot. To proto, potravina získává živiny přímo ze stromu nebo rostliny, na které vyrůstá. V momentě kdy je odtržena od zdroje, stává se jejím zdrojem živin právě slupka. Záleží i na druhu živiny či vitamínu, o kterém se bavíme. Ku příkladu vitamin C je velmi náchylný. Je rozpustný ve vodě a velmi nestabilní v prostředí bohatém na kyslík. Tudíž k jeho snížení v potravině dochází při konzervování, nebo blanšírování před zmrazením. S rozpustností ve vodě souvisí jeho ztráta při vaření. Vitamín se vylouhuje ze zeleniny do vody, kterou pak zpravidla scedíme do odpadu. Dle hodnocení University Of California je ztráta vitamínu C, v závislosti na varném procesu, 15 až 55 procent. Zdá se, že požívání syrové zeleniny je nejzdravější. Měli bychom tedy jíst jen čerstvou zeleninu z farmy? Ne tak docela. Při vaření opravdu dochází ke ztrátě mnoha vitamínů, nejen C ale i skupiny B vitamínů. Existuje i způsob, jak vařit, ale nevyvařit. Pokud použijeme vaření v páře, dochází dokonce k zvýšení počtu důležitých látek. Například u mrkve vzrůstá množství karotenoidů (jako beta-karoten).  Také jím můžeme zvýšit množství tak zvaných fenolických kyselin, což je typ antioxidantu. Odpověď je tedy velmi jednoduchá. Naučte se kompromisům. Kombinujte. I tím přidáte stravě na její pestrosti a hlavní přednost má to, co vám chutná. Nejjednodušší způsob, jak si zajistit dostatečný přísun živin, je konzumace široké škály zeleniny. Syrové i vařené. Vždycky je lepší varianta jíst nějakou zeleninu než žádnou. A teď hurá do spíže na zeleninu!

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2024 Write.cz, s.r.o.