Houby toho v sobě mají víc, než se zdá

Takové množství antioxidantů, jaké v sobě mají houby, byste v jiných potravinách těžko hledali.

Podle nových výzkumů jsou houby díky své koncentraci dvou důležitých antioxidantů elixíry mládí. Ve studii bylo analyzováno 13 druhů hub a bylo zjištěno, že obsahují neobvyklé množství glutationu (GSH) a ergothioneinu (ERGO). Oba tyto antioxidanty mají vlastnosti zvyšující zdraví a zpomalující stárnutí.

V chřestu se nalézá nejvyšší množství GSH ze všech druhů zelenin a v houbách bylo nalezeno téměř dvojnásobné množství. U většiny hub, které byly zkoumány, byly hladiny ERGO stejné nebo vyšší než hladiny GSH.

Zvláště ERGO je antioxidant jako žádný jiný. Tělo ERGO z krevního oběhu vytahuje do jedné hodiny, co jste ho do těla konzumací dostali. Dále se dostává do vaší tkáně zažívající oxidační stres (proces, který může poškodit vaše buňky, bílkoviny a DNA, největší faktory při stárnutí, onemocněních,…), antioxidant ERGO tento stres snižuje. Tělo samo ERGO vytvořit neumí, takže ho musíme do sebe dostat přes potraviny, které neobsahují kvasnice. Houby obsahují nevyšší množství ERGO v lidském potravinovém řetězci.

Takže pro získání co největšího množství výživy konzumujte tyto houby.

Shiitake, hlíva ústřičná, Miatke – houby s nejvyšším obsahem antioxidantů

Criminis, portabellas (druhy žampionů) – nižší obsah antioxidantů, ale mnohem vyšší než u jiných potravin

Denně se doporučuje cca 3 miligramy ERGO, neboli pouhých 5 hub denně. Vhodné je houby přidávat ke kuřecímu masu, těstovinám, do rizota atd. Pro ty, kdo nemá rád houby, máme dobrou zprávu. Lze se podívat i po kvalitních potravinových doplňcích.