Pálivé omáčky - mají vliv na zdraví? Podle dietologů ano, a ne malý!

duben

29

2022

Pálivé omáčky - mají vliv na zdraví? Podle dietologů ano, a ne malý!

| 2022-04-29T07:36:57+00:0029. duben 2022 | #foodie#gastro#chili#hot |

Kdo by neměl rád chilli omáčku! Ať už decentní, nebo ostrou jako břitva, stačí kapka a najednou jíte jiné, skvělé jídlo. Ale jaký má vliv na zdraví?

Pikantní omáčka si získala až kultovní oblibu, hlaně díky své schopnosti během několika vteřin nakopnout vaše chuťové pohárky a zahřát po těle. Může mít také některé vedlejší účinky na vaše zdraví. Ti, kteří nemají rádi ostré chutě, nebo mají žaludeční potíže, by se pravděpodobně měli červenému sosu vyhnout úplně, ale my ostatní se podíváme jak se konzumace hot sauce projeví.

Několik dietologů zvážilo pozitivní a negativní účinky přidávání pálivé omáčky do jídla a zde je několik účinků, o kterých jste pravděpodobně nevěděli.

Může být dobrým zdrojem vitamínů a minerálů

I když se nedá doporučit výměnit potraviny bohaté na živiny za pálivou omáčku, toto pikantní dochucovadlo rozhodně může fungovat jako doplňkový suplement. "Pálivá omáčka z chili papriček je zdrojem rostlinných pigmentů, jako je chlorofyl, antokyanin a lutein, což jsou antioxidanty," říká odbornice na stravování Lisa Andrewsová. "Pálivá omáčka může být také zdrojem vitamínů, minerálů a flavonoidů." A obzvláště flavonoidy jsou dnes velmi ceněné látky, protože slouží jako prevence rozvoje různých kardiovaskulárních onemocnění.

Může pomoci při hubnutí

Těm, kteří chtějí zhubnout (a kdo by nechtěl), může pálivá omáčka pomoci omezit chutě a zrychlit metabolismus. "Konzumace pálivé omáčky může dočasně zrychlit metabolismus díky termogenezi," říká registrovaná dietoložka Breanna Woodsová. "Kapsaicin obsažený v pálivé omáčce může také potlačovat adipogenezi neboli hromadění tuku. Bylo také prokázáno, že kapsaicin v pálivé omáčce zvyšuje pocit sytosti a snižuje chuť k jídlu." Takže kdo chce být hubeňour, honem chili!

Může pomoci v boji proti zánětům

Zánět se může projevit jako bolest, teplo, zarudnutí, otok a podobně. Pálivá omáčka ale může pomoci zmírnit zánět a dočasně tak ulevit od bolesti! A je v tom opět již zmíněný kapsaicin. "Kapsaicin, což je látka která dodává omáčce pálivost, se v tradiční medicíně používá již stovky let ke zmírnění bolesti a zánětu," říká Woodsová. "Tyto účinky se většinou projevily při lokálním použití kapsaicinu, ale existují studie in vitro, které naznačují, že může snižovat některé zánětlivé markery i při požití." Tento efekt známe z prodávaných kapsaicinových náplastí, a v menší míře tento efekt funguje i vložení omáčky do bříška. Tak šup tam s ní :)

Pomůže snížit krevní tlak a cholesterol!

Pokud vám lékař řekl, že si máte hlídat krevní tlak nebo hladinu cholesterolu (většina z nás), měli byste vážně zvážit přidání pálivé omáčky do spousty svých oblíbených jídel. Nicole Lindelová, která se zabývá vlivem potravin na zdraví, tvrdí: "Bylo prokázáno, že kapsaicin má příznivé účinky, například zlepšuje snižování oxidačního stresu a zánětu, zlepšuje zdraví cév, zlepšuje funkci endotelu (cévní výstelky), maá vliv na snižování cholesterolu, snižuje hladinu glukózy v krvi, zlepšuje citlivost na inzulín a snižuje zánětlivé rizikové faktory." Takže kardiaci a cukrovkáři, šup s chili papričkami do mixéru!

Pozor, může způsobit žaludeční potíže

A teď k těm negativům, protože nic není černobílé. Bolesti žaludku nemusí nutně způsobovat přímo pálivá omáčka, ale chemické látky, které kapsaicin vyvolává. Podle výzkumu kapsaicin vyvolává uvolňování chemické látky zvané "substance P". Studie z časopisu Journal of Immunology uvádí, že látka P se běžně uvolňuje jen tehdy, když tělo rozpozná zánět, ale konzumace pálivé omáčky ošálí nervový systém a ten si začne myslet, že došlo k nějakému poškození. Ve výsledku zbytečně uvolněná látka P může vést k pocitu pálení nebo bolesti v žaludku. "Pálivá omáčka může být velmi silným dráždidlem, které může způsobit poškození žaludku a vyústit v gastritidu, vředy a střevní onemocnění," říká expertka Lindelová. Takže všeho s mírou a omáčky s lebkami na lahviččce, které využívají odrůdy jako Carolina Reaper nebo Ghost pepper, nechte sebevrahům.

Pomůže regulovat rizikové faktory kardiometabolického syndromu

Kardio-co? Do kategorie kardiometabolického syndromu se řadí onemocnění srdce, vysoká hladina cholesterolu, hypertenze a cukrovka, často jde ovšem o kombinaci. "Všechny příznivé účinky pálivé omáčky pomáhají snížit riziko vzniku a rozvoje kardiometabolického syndromu," potvrzuje Lindelová. "Včasné rozpoznání a omezení kardiometabolických rizik může pomoci zabránit obezitě, hypertenzi, cukrovce a kardiovaskulárním onemocněním." Takže ne do lékárny, ale do kuchyně na omáčku!

A kterou omáčku teda vybrat? Nesahejte po supermarketových, průmyslově zpracovaných nesmyslech. Je ovšem fakt, že ty kvalitnější nejsou zrovna levné. Ale je super-easy si ji udělat doma! Vyzkoušeli jsme tu podle Jamieho Olivera, je skvělá a zvládne ji opravdu každý. Pokud si hlídáte cukr, stačí jej nahradit erythritolem. Stojí za to a jak teď víme, je to lěk :)

 

Images by RANAVIMS, morcash9120 from pixabay, Sticker Mule and Krista Bennett from unsplash, Qamar Rehman, RitaE and Vova from pexels
Source:  Eat this, not that! GALVANIZED MEDIA

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2024 Write.cz, s.r.o.