Co je to SASHIMI, je to sushi? A je syrová ryba sushi? Ani náhodou!

březen

17

2022

Co je to SASHIMI, je to sushi? A je syrová ryba sushi? Ani náhodou!

| 2022-03-17T09:34:27+00:0017. březen 2022 | #zajímavosti#foodie#gastro |

Už jste někdy slyšeli slovo sašimi? Je to totéž co sushi? Mám si objednat sushi i sashimi zároveň? Na všechno odpovíme.

Tak předně: Sashimi a sushi není totéž.

Ve světě sushi, sashimi, nigiri, maki a dalších druhů japonských jídel může být těžké se vyznat. Pohodlně se usaďte a podívejte se na pár gastro zajímavostí, které vám definitivně vysvětlí, co je to sashimi a jak se liší od ostatních oblíbených japonských pokrmů.

Jednoduše řečeno, je to syrová ryba. Obecně se vám vybaví syrová ryba a rýže, spíš když se řekne sushi, že? Ale to je omyl. Základem sushi je rýže ochucená octem, ale nikoliv syrová ryba, existuje několik druhů sushi bez obsahu ryby.

Ale ne každá syrová ryba je sashimi. Záleží na čerstvosti, kvalitě a řezu.

Vzhledem k tomu, že slovo "sašimi" pochází z japonských slov "sa" (což znamená "nůž") a "ši" (což znamená "filet"), nepřekvapí, že se jedná o japonskou specialitu, která se skládá z tenkých plátků syrové ryby. Obvykle se podává pouze se sójovou omáčkou, aby maso mohlo být hlavní hvězdou tohoto jídla s úžasnou umami chutí. Můžete se však setkat i s přílohami jako wasabi nebo s nakládaným zázvorem.

Protože se sashimi podává syrové, připravuje se pouze z velmi kvalitních ryb. A to je důležité jak pro naše chuťové pohárky, tak pro naše zdraví. Z nekvalitních nebo špatně připravených ryb se vám regulérně může udělat špatně. Lékaři zaznamenali případy parazitárních infekcí (prostě červů) u lidí, kteří jedli syrové suši. Proto se kvalitní ryby pro sašimi (často tuňák, žlutoocasí kranasovití, makrela a losos) loví, ledují a jedí v co nejkratším sledu je to možné. To je také důvod, proč byste nikdy neměli jíst sashimi a sushi balené v supermarketech a na rautech, kde dlouho leží.

Pokud byste si chtěli připravit sashimi sami, je třeba mít dobrý vztah s prodavačem, který vám řekne která ryba je čerstvá, nebo si sashimi přípravit z ryby zmrazené na moři, kterou upravíme ihned po rozmrnutí.

Ačkoli se v souvislosti se sashimi obvykle mluví o syrových rybách, můžete se setkat také se sašimi z hovězího nebo vepřového masa. U těchto typů sashimi platí o čerstvosti zcela to samé: Jen to nejčerstvější a od nože rovnou na talíř.

A je tedy ten kopeček rýže se syrovou rybou “sashimi”? Není. Ve skutečnosti je to nigiri. Přidáním rýže k sashimi se z toho stává nigiri sushi. Slovo "nigiri" pochází z japonského výrazu pro "sevřít v ruce", protože tyto malé hrudky rýže se tvoří ručně, v dlani.

Takže i když běžně panuje mylná představa, že se jedná o totéž, ve skutečnosti se velmi liší. Zatímco sashimi je pouze maso, sushi obsahuje rýži a často i přísady, jako jsou mořské řasy a zelenina. To, co dělá sushi sushi, je krátkozrnná rýže s octem, nikoliv protein.

Většině lidí se při slově sushi vybaví jako první ikonický typ sushi srolovaného v řase, zvaný maki, který obvykle obsahuje sushi rýži, mořské řasy, ryby (syrové nebo vařené) a někdy zeleninu. Nerolované sushi se nazývá nigiri, které, jak jste se právě dozvěděli, obsahuje kousky rýže doplněné syrovou rybou.

Teď, teď už víte, co je to sashimi. Dá se to zapamatovat určitě líp, než to, že lilek je ovoce. Vážne, vygooglujte si to :)

 

Images by 晴一郎 吉村 and Yoav Aziz from Unsplash, Ah_bin_yul , Skitterphoto, DesignNPrint and cegoh from Pixabay and Airam Dato-on from Pexels

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2022 Write.cz, s.r.o.