Chilli papričky čili cesta ke zdraví

Nemáte rádi pálivá jídla ani pálivá koření z chilli? Možná děláte chybu. Chilli toho totiž umí víc, než jen pálit.

Obsahuje látku jménem kapsaicin a díky ní přináší konzumace chilli spoustu zdravotních výhod. Tady je pár faktů o chilli a jeho vliv na naše zdraví.

  1. Kapsaicin

Je to alkaloid rostlinného původu a právě on způsobuje pocit pálení. Dělá to tak, že dráždí receptory nervových zakončení jazyka. Nejvíce kapsaicinu najdete v dužině a semínkách.

  1. Chilli a kardiovaskulární systém

Kapsaiciny mají antikoagulační účinky, což znamená, že omezují tvorbu tuku v tepnách, snižují hladiny glukózy a inzulínu v krvi a brání sraženinám krve. Lidé mají o hodně méně infarktů, plicních embolií a mrtvic v zemích, kde se používá chilli nad míru.

  1. Zkvalitní spánek a zlepší náladu

Kapsaicin zvedá hladinu serotoninu a tvorbu endorfinů. Serotonin a endorfiny jsou hormony, které zařizují náš pocit štěstí. A další studie potvrzují, že kvalita spánku se vám zlepší po pravidelné konzumaci chilli.

  1. Sebeobrana

Kdo by řekl, že v pepřovém spreji není pepř? Ale je to tak. Látka, která způsobuje krátkodobou slepotu a bolest je kapsaicin – výtažek s chilli papriček.

  1. Chilli pálí nejen do jazyku, ale také pálí tuky

Ve složení většiny potravinových doplňků na spalování tuku najdete pojmy „výtažek s chilli papriček“ nebo „kapsaicin“. Díky tomu, že chilli zvyšuje vnitřní tělesnou teplotu, urychluje také metabolismus. Také krotí chutě na tučné a sladké jídlo a cítíte se po něm sytí.

  1. S paprikou na rakovinu

Víte, že v Mexiku nebo Indii a dalších zemích, kde se používá při vaření chilli pravidelně, je o hodně menší výskyt rakoviny. Je to tím, že kapsaicin napadá energetické centrum rakovinových buněk a tím je ničí.

  1. Proti bolesti teplem

Vtírat chilli na bolavé klouby a svaly se doporučuje již staletí. V dnešní době se natíráme hřejivými krémy a gely. A právě v nich je obsažen kapsaicin. Alkaloid v místě bolesti rozproudí krev, a proto se vám uleví.