10+1 šílených zmrzlin, které vás nenechají chladným

červenec

1

2019

10+1 šílených zmrzlin, které vás nenechají chladným

| 2019-07-01T22:33:02+00:00 1. červenec 2019 | #USA#ice cream#zmrzlina |

Je vám vedro a ocenili byste pár kopečků netradiční zmrzlinky? Určitě jste už slyšeli o různých nezvyklých příchutích jako pivní, brokolicová, balzamiková, chilli, to už dnes ale nikoho neohromí. Navíc byly stvořeny spíše pro reklamu a nikomu moc nechutnají. My jsme pro vás ale vybrali několik zmrzlin, které rozhodně upoutají pozornost, skutečně se vyrábějí a lidé je jedí.

V létě se chce zchladit každý, v ZOO dávají medvědům zmražené ovoce a my si dáme zmrzku. Není to nic nového, na ledové mňamce si pochutnáváme už od druhého století před Kristem a sám Karel Veliký prý ujížděl na sněhu a ledu ochuceného medem a nektarem z květů. Dokonce i slovutný císař Nero posílal své nohsledy do hor pro sníh, který si poté mixoval s ovocnými šťávami. “Hybaj do hor a bez bedny sněhu se nevracej!” To znělo v prvním století ve dvě ráno namísto vrzotu dvířek vaší lednice. Později tento námět využila v pohádce O dvanácti měsíčkách Božena Němcová, jen trochu zamíchala fakty.

Sakra vod toho hořícího Říma jde ale vedro. Á, zmrzlinka, problem solved. Ave já.

A míchalo se i v Itálii o tisíc let později, když Marco Polo přivezl z Dálného východu recept na sorbet. Když potom v sedmnáctém století zjistili, že se do toho dá přimíchat mléko, zmrzka byla už v podstatě na cestě do pultu vašeho supermarketu.

Ale ve vaší sámošce si rozhodně nekoupíte tyhle zmrzliny:

Francouzský toast s karamelizovaným vepřovým

Farma Windy Brow, Fredon, New Jersey

Začínáme rovnou zostra. Jako součást série “Jenom v Jersey“ loni v létě stvořila místní farma zmrzlinu, ve které najdete domácí kváskový chléb, místní javorový sirup a samozřejmě karamelizovanou vepřovou rolku z New Jersey. “Je to asi tak šílené (úžasné), jak to zní,” popsali toto gelato obscuro její tvůrci. Tady nezbývá než věřit, snad to nebude moc velká 'prasárna'.

Mléčná čokoláda s kari

Ultimate Ice Cream Factory, Asheville, Severní Karolína

Tento rodinný podnik je známý po celém městě Asheville pro své kreativní příchutě. Tato tradiční zmrzlina z mléčné čokolády má překvapivý posyp: kari koření. Což by se dalo i jíst. Obchůdek je oblíbený i kvůli nabídce populárních zmrzlin s alkoholem, ale nabízí mnoho dalších jedinečných zmrzlin na menu, jako je Máslová dýně s kandovanými ořechy, Modrý sýr s karamelem, lákavý Grilovaný ananas s černým pepřem, nebo Kukuřičná se slaninou.

Česneková

Marianne's Ice Cream, Kalifornie

Tento štiplavý dezert se původně objevil na menu ve vhodně pojmenované restauraci The Stinking Rose (Páchnoucí růže), kde se česneková zmrzlina podávala přelitá karamelovou omáčkou. Později se stala populární na česnekových slavnostech Gilroy Garlic Festival v jižní Kalifornii. Mražený krém pochází z malé firmičky Marianne's Ice Cream, která dodává jak restauraci, tak festivalu. Nedoporučujeme po ránu pokud jdete do práce, popřípadě kombinujte s mátovou.

Durianová

The Perfect Scoop, Las Vegas v Nevadě

Kdokoli kdo už ochutnal durian ví, že jíst ho je ta snadnější část. Skutečnou výzvou je totiž překonat šílený zápach. Jedno zmrzlinářství v Las Vegas odvážně zvolilo toto pronikavě páchnoucí ovoce pro svou zmrzlinovou příchuť a zařadili ji do experimetální série zmrzlin jako Černý sezam a Červené fazole. Zmrzlina je to prý lahodná, plné chuti, krémová a mnohem sladší než její odér.

Včelí obživa

OWowCow, Ottsville, Pensylvánie

A teď jedna co se dá skutečně jíst. Tato zbrusu nová příchuť debutovala loni na jaře a byl to takový hit, že se ihned dostala do pravidelné nabídky, byť jen jako limitovaná edice. Každá dávka je vyrobena z krému ze zlatých citronů, kam je přidán anýz, yzop lékařský, levandule a směs místních, organických jedlých květin. Vše z lokálního bio zahradnictví a levandulové farmy. Jak říká jedno staré včelí přísloví, to chceš.

Kyselá-okurková

Lucky Pickle Dumpling Company, New York City

Jedna knedlíkárna z New Yorku chtěla přidat do svého menu něco na osvěžení vašich úst, a tak přišli s nadýchanou okurkovou zmrzlinou obsahující skutečný lák z kyselých okurek a ozdobená je plátky nakládaček. Vhodná zejména po ránu po předchozím večírku.

Trávová

Max and Mina’s, New York City

A pokračujeme v zelených. Ano, čtete dobře, trávová. Nečekejte žádné narážky na konopnou zmrzlinu, tu dávno bez problémů pořídíte i v Praze v turistické zóně. Ale tato zmrzlina doslova stojí nohama na zemi, je vyrobena z pravé jedlé trávy. Máte rádi vůni čerstvě posekaného trávníku? Tak honem do bistra Max a Mina's v Queensu v New Yorku. A když už tam budete, ochutnejte i Křenovou, nebo zmrzku Rulandské modré.

Humrová

Bill’s Chocolate Emporium, Maine/Massachusetts

Jedním ze způsobů, jak dokázat, že si opravdu vyrábíte vlastní zmrzlinu a nevozí vám ji hotovou nebo v práškové směsi, je šokovat zákazníky chutí, které je mimo známou realitu. To přesně udělali v Ben & Bill's Chocolate Emporium v Maine a v Massachusetts, jejich tahák je zmrzlina se skutečným humrem. “Kupujeme vařené maso humra z místní humřích sádek, nakrájíme ho, přidáme máslo a vkládáme do zmrzliny,“ říká o postupu výrobce. Nevoní? V tom případě se hodí doplnit, že jde o jejich nejprodávanější zmrzku, na vrcholu sezony si ji kopí stovky lidí denně a i v balených zmrzlinách jde o jejich nejvíce expedovanou položku. Takže ti divní jsme my!

Brie

Davey’s, New York City

Síť newyorských zmrzlinářství Davey’s se spojila s nečekaný partnerem, výrobcem sýrů President. A výsledkem je zmrzka, která chutná jako krémový Hermelín a vlastně jej doopravdy obsahuje. Zařadili ji po úspěchu sestry s příchutí Feta a pro výrobu používají sladkou smetanu jako základ, do ní přidají Président Creamy Brie a protkají karamelovou polevou s pečeným česnekem. Na závěr zamíchají kousíčky francouzské briošky a vyhlížejí hladové zákazníky. Zmrzku bude patrně potřeba zapíjet minimálně vínem.

Morková s uzenými třešinkami v bourbonu

Salt & Straw, více lokací v USA

Tak tohle je bomba. Jeden by si myslel, že předchozí zmrzka s plísňovým sýrem, česnekem a karamelem je maximum, kam lze zajít, ale šikulové ze Salt & Straw se toho nebojí. K jedněm z jejich nejvýraznějších vynálezů patří třeba gelato Kimči s čokoládou a rýží, ale ohromí především jejich opravdu originální Morková. Pečený kostní morek prý dodá báječnou strukturu a grilovanou příchuť a macerované třešně sladkou dimenzi. Pochopitelně vše je vmícháno do základu ze slazené smetany a hodí se prý nejlépe pro letní grilování. Doporučujeme dárcům kostní dřeně.

A bonus na závěr:

Olihňovo-inkoustová

Ted & Wally's Ultra-Premium Ice Cream, Omaha, Nebraska

Tento oblíbený zmrzlinový obchůdek je známý tím, že posouvá hranice možných příchutí až na hranu, v jedné ze svých sezónních zmrzlin například používají lososa. A tato černá, Japonskem inspirovaná chuť, rozhodně na hranu jde. Tento mražený krém je smíchán se skutečným inkoustem z olihně, který jí dodává pekelně černou barvu. Prý chutná lehce po rybině, po konzumaci asi vypadáte jako na základce když jste žužlali plnící pero a recenzenti se shodují, že je určena pouze pro ty nejodvážnější jedlíky.

 

Images by: Max and Mina’s, Salt & Straw, Ultimate Ice Cream Company, OWowCow Ice Cream, Jean Schwarzwalder, Ted & Wally’s and Instagram Windy Brow Farms

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2019 Write.cz, s.r.o.