Všechny chutě Lisabonu

duben

21

2016

Všechny chutě Lisabonu

| 2016-04-21T09:35:09+00:0021. duben 2016 | |

Jídlo Lisabon Všechny chutě Lisabonu Neviděla jsem národní portugalské muzeum. A vlastně žádné jiné. Netuším, kteří mořeplavci mají na břehu řeky svůj památník. A jediná fronta, kterou jsem byla ochotná (ráda) vystát, byla na lisabonskou specialitu pastéis de nata. Košíček z listového těsta s pudinkem a skořicí. V Lisabonu jsem totiž, ač se mi to nedobře přiznává, propadla pečivu v jakékoli formě. Tyhle typické pastéis vznikly v části Belém. Tamní vůbec první pekárnu poznáte už z dálky. Podle modrobílé stříšky i více či méně dlouhé řady turistů, kteří čekají na svou kořist. Přesladké vstávání Pro Portugalsko jsou typické takzvané pastelarias, které se nedají přirovnat k ničemu, co známe u nás. Jsou to v podstatě bistra, něco mezi cukrárnou, kavárnou a hospodou. Můžete si tady dát na baru kávu a k ní něco z nepřeberné nabídky sladkého nebo slaného pečiva. Na tenhle snídaňový rituál jsem se někdy těšila už poté, co jsem dojedla svůj dezert po večeři. Netuším, kolik jsem v těchto podnicích, kterých je v lisabonských ulicích více než u nás vietnamských večerek, utratila. Přesto, že jedna návštěva mě nevyšla na více než dvě eura. Ale těch návštěv bylo opravdu hodně. Kupodivu mi ani nevadilo, že na dobrou kávu, na jakou jsem zvyklá z Česka, jsem za celou dobu narazila snad jen jednou. Je libo brazilskou kávu? Portugalci pijí většinou unifikované směsi kávy, často přepražené a plné nekvalitní robusty. Z kávových producentů pochopitelně převládá Brazílie, největší portugalská kolonie. Pije se malé černé espresso, kterému tady říkají bica. Nikoho nepřekvapí, když si jej dáte v deset hodin večer. Pokud do něj chcete trochu mléka, řekněte si o pingado (espresso s mlékem v poměru jedna ku jedné) nebo galao, což je v podstatě větší káva, něco jako u nás latte, ale bez pěny. Pastelarias fungují po celý den, kromě snídaně nebo rychlé svačiny sem můžete zajít i na víno nebo sklenku něčeho silnějšího. Pokud dáváte přednost pivu, máte na výběr v podstatě jen ze dvou značek, které našinec spíše neocení. Třetinková láhev, pěna žádná. O to větší radost budete mít z vína. To seženete v dobré kvalitě i ve většině supermarketů. Vyhlášené portské by pak mohlo vydat na další samostatný článek. Bez masa ne! V Lisabonu bych nechtěla být vegetariánem. Už jen pro úžasné ryby a veškeré „maso z moře“, které jsou tady superčerstvé a často za slušnou cenu. Ve spotřebě ryb jsou Portugalci v Evropě na prvním místě. Národním pokrmem je treska (bacalhau) připravovaná na neuvěřitelných 365 způsobů. V polovině června se v Lisabonu konají velkolepé oslavy patrona města Svatého Antonína a ulice zaplavují mimo jiné i grilované sardinky, které jsou další typickou lisabonskou pochutinou. Z dalších ryb zmíním jen namátkově mořského ďasa, mečouna, nebo pro nás běžnějšího tuňáka či lososa Samostatnou kapitolou jsou pak dary moře. Na úžasnou grilovanou chobotnici, kterou jsme obědvali v rybářském městečku Setúbal, jsem vzpomínala ještě pár dní po návratu domů. Pokud rybám příliš neholdujete, určitě neuděláte chybu, když si dáte jakékoli jiné maso, například feijoadu, což je kotlík z fazolí, klobásek, vepřového a slaniny. Lisabonskou variantou fast foodu je pak bifana, tedy plátek vepřového masa v chlebu. Maso se v Lisabonu většinou griluje. Přílohy jsou ve srovnání s těmi našimi spíše menší, převládají grilované brambory a zelenina. Portugalské dezerty by pak mohly vydat na další text.

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2020 Write.cz, s.r.o.